Zoek uit onderstaande reeks de buizerd! Het antwoord krijg je op het einde van het artikel!
Roofvogels die we in onze regio kunnen zien zijn vaak moeilijk te onderscheiden. Hier enkele soorten die wel eens over onze tuin trekken; buizerd, sperwer, torenvalk, havik, wespendief, boomvalk, kiekendief, slechtvalk, visarend…, begin er maar aan!
De buizerd is misschien een uitzondering en wel de meest bekende bij de meesten onder ons? Een grote vaak bruine vogel, zittend op een weidepaal of op een paal of tak langs de autostrade! Of cirkelend in de lucht met zijn miauw-achtige schreeuw! Soms alleen, soms in groep.
Zij voedselkeuze is erg opportunistisch. Vooral kleine zoogdieren, muizen en jonge konijnen. Regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en ook veel aas. Daarom zie je hem ook regelmatig langs de autowegen zitten, op zoek naar slachtoffers. Over het algemeen geen snelle jager en jaagt vooral vanaf zijn zitplaats laag boven de grond. En ja hoor, heel zelden maar als de nood er is pakt hij ook kippen. Getuigenissen spreken van aanvallen op kippen met 2 tot 4 buizerds tegelijk! Ik kan er van meespreken. Hij bidt ook zoals een torenvalk, vooral in de zomer in open gebieden.
De noordelijkste broedgebieden in Europa (Noord-Scandinavië, Finland en Noord-Rusland) worden in september-oktober verlaten. Veel Noorse en Zweedse buizerds trekken via Zuid-Zweden naar het zuiden en zuidwesten van Europa, ook naar België . Onze broedvogels overwinteren grotendeels in eigen land, jonge buizerds van bij ons trekken wat zuidelijker. Onze populatie wordt aangevuld met Scandinavische vogels. Vooral in maart en april trekken deze weer terug. Onze overwinterende buizerd maken het dan weer interessant! Luister! Er is geen andere vogel in Europa die zo divers van kleur is als de buizerd. In onze contreien heeft de buizerd meestal een bruine kleur met kleinere variaties. Hoe verder naar het noorden hoe groter de kleurvariaties met vaak veel witte tinten. De kleurvariaties zijn ontelbaar groot. Aangezien de noordelijke buizerd ook bij ons overwinteren kunnen we mee genieten van hun uitzonderlijke kleuren variaties. Dit maakt het ook vaak moeilijker om roofvogels goed te onderscheiden. Spannend en verrassend! Hieronder een voorbeeld van een mooie buizerd die ik kon fotograferen in Peer.
Het antwoord is deze keer simpel??? Het zijn allemaal buizerds. De kleurvariaties zijn oneindig!
Door Laurent Louwies