Een Judas, daar kan ik me wel iets bij voorstellen, maar een “Echt Judasoor” , daar had ik minder verbeelding bij totdat ik iets vreemds zag tijdens een wandeling!

Wanneer je rustig wandelt in de natuur en wat rondkijkt of er ook iets moois of bijzonders te zien valt dan ontdek je vaak wel iets speciaals dat je nog nooit eerder hebt waargenomen. Op een van mijn wandelingen zag ik plots op het hout van een oude vlierstruik met enkele dode takken iets bruins, nooit gezien! Ik maakte enkele foto’s en ging het uitzoeken.

Foto’s genomen in Zutendaal op een oude vlier tijdens een telling van wintervogels!

Met wat verbeelding kun je in de vorm wel een oor zien en zou het iets te maken hebben met de Bijbelse Judas? En ja hoor, mijn zoektocht leidde naar Judas Iskariot, onze Bijbelse Judas! De naam wordt verklaard uit een overlevering over de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier zou hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had.

Echt judasoor  is een zwam uit de familie Auriculariaceae. Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2-8 cm grote judasoor een roodbruin tot olijfbruine zwam, die zacht aanvoelt en elastisch kraakbeenachtig is. Vaak treft men hem aan in de vorm van een sterk gewelfd en enigszins doorzichtig oor met de opening naar onder. De buitenzijde is fijn viltig, de binnenkant glad of geaderd en wat lichter van kleur. Bij droogte krimpt hij in en wordt harder en donkerder, tot aan zwart toe. Echt judasoor groeit gedurende het hele jaar op loofhout in Nederland en België. Vooral op oude of afgestorven takken en deelstammen van struiken komt hij vaak voor. De zwam heeft een voorkeur voor de vlier en gedijt het beste op schaduwrijke plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. Echt judasoor veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op een levende gastheer leeft. Als de gastheer sterft wordt het judasoor een saprofyt. Dit soort schadelijke zwammen noemt men necrotrofe parasieten. Echt judasoor is eetbaaren wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De zwam kan ook worden gedroogd en dan worden gegeten. Maar geef toe, dit prachtig natuurverschijnsel is veel mooier in de natuur dan in de maag en velen kunnen er van genieten! Verwonderlijk maar waar, in de literatuur wordt hij omschreven als algemeen voorkomend maar voor mij was het de eerste waarneming in mijn al gevorderd leven!

Of heb ik niet goed opgelet?

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)