Enthousiaste leden van Natuurlijk Zutendaal spotten uiterst zeldzame Grijze Wouw in Peer!

Grijze Wouw

De grijze wouw (Elanus caeruleus) is een roofvogel. De naam suggereert verwantschap met de andere wouwen zoals de zwarte wouw en rode wouw, maar deze wouw vormt samen met de Australische grijze wouw, Amerikaanse grijze wouw en de Letterwouw een aparte groep binnen de familie van de havikachtigen. De soort komt in Afrika en tropisch Azië voor, maar breidt zich uit over Zuid-Europa, Vooral Portugal en Spanje. Deze vogel breidt zich momenteel al uit tot in Zuid Frankrijk. Hij houdt van savanne- steppe achtige biotopen. Open jachtterrein met verspreide uitkijk plaatsen behoren tot zijn lievelingsbiotoop!

In tegenstelling tot de meeste roofvogels is het een echte standvogel en doet dus niet mee aan de jaarlijkse vogeltrek. Toch zijn er elk jaar in de herfst en winter een zeer beperkt aantal dwaalgasten te zien in Duitsland, Denemarken,  Nederland en België, die in het voorjaar instinctief terugkeren naar hun broedgebied. Aangezien het om enkelingen gaat is het voor de vogelliefhebbers een feest om deze prachtige roofvogel eens van dichterbij te gaan bekijken en zijn jachttechnieken te observeren.

Het menu bestaat vooral uit kleine knaagdieren zoals muizen, reptielen zoals hagedissen en kikkers. Ook zangvogels , vooral grondbroeders zoal leeuwerik en piepers worden als prooi verorbert. Kleine prooien eten ze vaak als vliegend, grotere prooien al zittend in een boom. Grotere insecten in beperkte mate.

Hun jachttechniek bestaat uit langzame zoekvluchten op een hoogte van 10 tot 20 meter, tussendoor redelijk frequent biddend als een torenvalk. Soms, vooral in de vroege ochtend, laag en traag vliegend over het jachtterrein met een opvallende diep- V- vormige vleugelslag. Een prachtig showspel!

En ja hoor, er vloog ook nog een mannetje Blauwe Kiekendief over het terrein en dus goed opletten dat je deze vogels niet verward met elkaar!! Kijk maar eens goed naar de verschillen!

Met dank aan Gilbert Bijloos, die deze foto’s van de grijze wouw ter beschikking van ons heeft gesteld. Deze amateurfotograaf hebben we ter plaatse leren kennen en was zo vrij om ons deze foto’s al te bezorgen!!
Deze grijze wouw verblijft momenteel in Peer tijdens de winter van 2021-2022.

Je hebt het al begrepen, het herkennen van de verschillende zeldzamere soorten vergt enige oefening! Maar….. het is een leuke uitdaging.

En als laatste toemaatje nog een extra foto van de jagende Grijze Wouw in Peer, genomen op ongeveer 200 meter  met GSM door de lens van de telescoop in de vlucht! Dit lukt me nooit meer!

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)