In 2021 en 2022 verkozen de leden van de Erfgoedbeweging ‘Soennes & Swaerdes respectievelijk de linde vooraan op de Stalkerweg en de knoteik in de Daalstraat tot ‘Erfgoedboom van het jaar’. Hiermee werden waardevolle erfgoedbomen in de kijker geplaatst. Het doel is simpel: het opsporen, beheren en behouden van dit groen erfgoed aanmoedigen.
Voor 2023 zal de verkiezing op een aangepaste wijze verlopen. Niet alleen in de gemeente Zutendaal wordt dan een erfgoedboom van het jaar verkozen. ‘De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland’ zal dit éénmalig in meerdere gemeenten organiseren. Met steun van heet gemeentebestuur werkt naast de erfgoedbeweging ook ‘Natuurlijk Zutendaal’ (de samenwerking tussen Limburgs Landschap, Natuurpunt Zutendaal en de Ortolaan) mee.
Op zoek naar erfgoedbomen in Zutendaal
“Door mensen te verbinden met waardevolle bomen in hun omgeving, hopen we dat er minder snel oude erfgoedwaardige bomen verdwijnen en dat hun verhalen terug een plek krijgen,” vertelt Stijn Segers, lid van de werkgroep ‘Soennes & Swaerdes’. “Vaak vertellen oude bomen verrassende verhalen over het verleden”, gaat Frans Beckers, archivaris van ‘Soennes en Swaerdes’ verder. Het zijn levende illustraties van oude gebruiken, historisch landgebruik of bepaalde technieken. De erfgoedwaarde van oude solitaire bomen kan nauwelijks overschat worden. Bovendien bepalen en kleuren ze ons landschap”
Scout je mee?
Ken jij een oude, opvallende boom met een verhaal in Zutendaal? Een boom die voor jou een bijzondere herinnering heeft, op een specifieke locatie staat, of een bepaalde historiek kent? Help dan deze bomen mee in kaart te brengen! Elke beeldbepalende boom die zichtbaar is vanop het openbaar domein kan genomineerd worden. Scan de QR-code (zie google forms) hieronder om je gegevens in te vullen en een boom te nomineren.
“We inventariseren alle ingestuurde bomen,” licht Katrien Bollen, erfgoedmedewerker’ IOED Kempen en Maasland’ toe. “Uit deze lijst maakt een vakjury een top-drie.” vult schepen Dirk Smits aan. De winnaar wordt in het najaar gekozen en zal in het voorjaar worden gevierd. De winnende erfgoedboom krijgt een boomverzorging op maat én een infobord met meer uitleg. Je kan nog tot 26 september bomen nomineren.
Meer info
Dienst Cultuur & Erfgoed: cultuur@zutendaal.be
Dienst Milieu: milieudienst@zutendaal.be
Soennes & Swaerdes: info@soennesenswaerdes.be
Natuurlijk Zutendaal: bamps.bart1@gmail.com
Kempen & Maasland: katrien.bollen@rlkm.be
APARTE KADER
Herken je deze prachtige oude lindes? Juist … aan de Stalkerweg duikt er vlak langs de weg een kleine witte kapel op die geflankeerd wordt door twee oude opgaande lindes. De lindebomen zijn al te zien op oude foto’s, van vlak na de restauratie van de kapel, en zijn minstens 120 jaar oud. Deze bomen staan er niet toevallig! Het religieuze statuut van de linde gaat terug tot de Kelten en de Germanen, voor wie de linde een heilige boom was. Tot op vandaag zijn lindes de vaakst voorkomende bomen bij kapelletjes!
Lindebomen zouden bescherming, rust en troost bieden. Daarom vinden we ze ook vaak als ‘welkomstbomen’ terug voor de inkom van oude hoeves of woningen. Net als bij de eik werd er onder de linde ook vaak recht gesproken. De schepenbank vergaderde dan onder de dorpslinde of ‘sub tilia’ (Latijn voor’ onder de linde). Maar ook jonggeliefden spraken af onder de hartvormige bladeren van de lindeboom, want daar mocht er gekust worden. Een dansje onder de dorpslinde werd vaak gezien als een huwelijksbelofte.
Niet alleen lindebomen zijn ‘cultuurbomen’. Ook andere boomsoorten hebben maar al te vaak een symbolische, sociale of religieuze functie. Als oude bomen konden praten zouden ze dus héél wat te vertellen hebben! Ook in Zutendaal gaan we op zoek naar zo’n ‘erfgoedbomen’. Ken je nog zo’n boom? Nomineer ‘m dan snel!
Zie google forms: best even testen
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8C2pOrRiaMbkUY1d49XLR5Dknq3L77buwxlbOAZFceDa4Vw/viewform