Everzwijn of wild zwijn, lelijk beest en zo dom als een varken, en schadelijk, klopt dit wel?

Lelijk beest? Wat wij als mensen mooi of lelijk vinden heeft te maken met onze persoonlijke perceptie en voorkeuren. Daar kan je moeilijk over discussiëren . Persoonlijk vind ik het een excentriek  en mooi zoogdier. De biggetjes met hun pyjamakleedje zal iedereen wel mooi,leuk en lief vinden. Maar als je een volwassen dier eens goed bekijkt dan zul je wellicht van gedacht kunnen veranderen en het toch wel bijzonder en mooi vinden.

Zo dom als een varken? Daar kunnen we na veel onderzoek en getuigenissen van jagers eenduidig op antwoorden. Wilde zwijnen zijn bijzonder slimme dieren. Uit het onderzoek van de Universiteit Hasselt in het Nationaal Park Hoge Kempen, uitgevoerd door Drs. Jolien Wevers, kunnen  interessante conclusies getrokken worden. Alhoewel het wild zwijn van oorsprong een dagactief zoogdier was heeft het zich evolutionair aangepast aan de activiteiten van de mens. Ik citeer hier letterlijk uit een interview  met Jolien Wevers;

En passen ze hun gedrag aan het leven met de mens aan?
JOLIEN WEVERS: “Absoluut. En dat is best impressionant. Een everzwijn leeft normaal gezien overdag: dan gaan ze op zoek naar voedsel, water voor een modderbad en naar een partner. Maar de diersoort is evolutionair ook geprogrammeerd om gevaar te vermijden. Om zich aan die nieuwe leefwereld – zo dicht bij de mens – aan te passen, stuurt het everzwijn zowel zijn activiteitenpatroon als zijn ruimtegebruik bij. Ze worden meer actief in de schemertijd en ´s nachts. En zelfs die timing passen ze enorm flexibel aan de omstandigheden aan, want er zijn natuurlijk niet op elk moment evenveel wandelaars of fietsers in het Nationaal Park, en ook de jachtactiviteit fluctueert. Hoe drukker het in het Nationaal Park wordt, des te dieper in de nacht de everzwijnen actief worden. En in periodes waar sommige plekken drukker bezocht werden dan andere – en de risicofactor voor het everzwijn dus heel variabel was – zagen we zelfs dat ze ook hun ruimtegebruik gingen aanpassen. In de vroege nacht trokken ze dan naar plekken met een laag risico om zich pas dieper in de nacht te verplaatsen naar plaatsen waar dat risico veel hoger was. We wisten natuurlijk wel dat everzwijnen ontzettend slimme, flexibele dieren waren, maar het blijft fantastisch dat we dat nu echt hebben kunnen aantonen met harde data. Uit mijn onderzoek bleek heel duidelijk: het everzwijn past zich bijzonder flexibel aan wisselende omstandigheden – met verschillende risicograden – aan.”
https://www.uhasselt.be/UH/(6536)-Actueel-Nieuws/EVERZWIJNEN-IN-HET-NATIONAAL-PARK-HOGE-KEMPEN.html

Schadelijk dier?  Dat hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. Als je het benadert van uit ecologisch standpunt dan levert de ever alleen maar voordelen voor de natuur! Zo kunnen ze bijvoorbeeld goed graven met hun snuit en voorpoten en zo grote percelen bosgrond omwoelen. Daarvoor worden ze geprezen, omdat ze zo zorgen voor kiembedden voor natuurlijke verjonging.  Evers zijn gewild door de wolf en kadavers zijn gewild door oa, de wolf, vos, raven en zelf evers!  Voor landbouwers is het omwoelen van hun akkers op zijn zachts gezegd niet gunstig  en stelt zich de vraag hoe de mens moet samenleven met de dieren in de natuur. De overheid probeert te zoeken naar een evenwichtig populatie beheer zodat de schade voor de mens en de voordelen voor de natuur zo goed mogelijk tot uiting komt. In geval van overpopulaties in landbouwgebieden worden dan ook drijfjachten toegestaan.

Mijn persoonlijke conclusie;  prachtig mooi dier dat bijzonder slim is!

Door Laurent Louwies.

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)