Het Maarts viooltje, het meest welriekend bloempje onder onze wilde viooltjes?

Viooltjes met een grote kleurenschakering zijn erg geliefd bij de mensen. Maar wist je ook dat in onze natuur heel wat wilde viooltjes te vinden zijn? Je moet er alleen eens speciaal op letten! Ik stel graag een aantal soorten aan jullie voor. Dus oogjes open tijdens jullie wandelingen!

Het Maarts viooltje.

Bloeitijd van begin maart tot mei, soms een tweede bloei augustus-september. Welriekend? Ja hoor!

Het Bleeksporig bosviooltje.

De plant bloeit van april tot mei en soms in de herfst nog een keer. De spoor , het uitsteeksel achter de bloem,  is bleker dan de kroonbladeren en op het onderste kroonblad zitten veel donkere aders.

Het Donkersporig bosviooltje.

Het Donkersporig bosviooltje bloeit van begin april tot begin mei met paarse bloemen. Let op het donker spoor achter de bloem.

Het Driekleurig viooltje.

De bloeitijd is van mei tot oktober.

Het Akkerviooltje

De bloeitijd is van april tot oktober. De bloemen zijn klein en meestal niet groter dan 1 cm. Vrij algemeen en is de waardplant voor de Kleine parelmoervlinder.

Het Hondsviooltje.

Het hondsviooltje bloeit in mei en juni met blauwpaarse tot lichtblauwe bloemen. Een tweede bloei is mogelijk in de herfst. Soms komen ook planten voor met witte of blauwwit gestreepte bloemen. Eerder zeldzaam.

Het Zinkviooltje.

Behoort tot de zinkflora en is zeer zeldzaam. Vooral te vinden op oude sites van zinkfabrieken. Bloeit van april tot in juli. Kleurschakeringen zijn mogelijk!

Ziezo, nu weet je al weer wat meer over onze wilde viooltjes!

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)