Inheems of exoot, en dan hebben we ook nog autochtoon!

Een plantensoort is inheems in Vlaanderen, als Vlaanderen in het natuurlijk verspreidingsgebied van de soort ligt.

Zo hoort de Amerikaanse eik hier niet thuis maar de zomereik wel. Een boom is toch een boom zou je denken. Niet als het over biodiversiteit gaat. Op een zomereik leven maar liefst over de 500 soorten insecten en dan heb ik het nog niet over alle andere organismen die hierop leven. Zo leven er meer dan 1000 soorten op 1 zomereik, fantastisch toch!
Op een Amerikaanse eik leven er maar 14 insecten. Dat is toch wel heel duidelijk dan. Ook heeft deze boom de neiging om zich sterk uit te zaaien en invasief te zijn.

Wat is dan autochtoon?
Als die plant bovendien van oorsprong inheems is, spreken we van een autochtone plant. Of in iets technischer woorden: een plant is autochtoon in een bepaalde streek in Vlaanderen, als hij een nakomeling is van planten die zich sinds hun spontane vestiging na de laatste ijstijd altijd natuurlijk hebben verjongd; of als hij een nakomeling is van planten die kunstmatig werden vermeerderd met alleen lokaal materiaal. Een zomereik afkomstig uit de Balkan is dus niet autochtoon in de Vlaamse Ardennen, hoewel de soort zomereik inheems is in Vlaanderen.

Waarom is een autochtone plant zo belangrijk?

Daar vertel ik je volgende keer meer over!

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)