Look-zonder-Look bloeit uitbundig en is bijna overal te zien tijdens je wandeling!

Look-zonder-look (Alliaria petiolata) is een zeer algemeen voorkomende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie . Binnen de kruisbloemenfamilie is de soort gemakkelijk te herkennen aan de witte bloemen, het blad en de geur. Na het wrijven van een blad, zaad of wortel komt er een geur vrij die volgens sommigen op uien lijkt, maar door de meeste mensen als knoflook wordt aangeduid. De plant dankt hieraan ook zijn naam; het ruikt naar look maar is botanisch niet verwant aan look.

De favoriete standplaats is op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen, langs bospaden en beken, liefst enigszins in de schaduw, dus vaak aan de zoom van parken en bossen en in heggen. In Zutendaal kan je deze plant op vele plaatsen zien. De bloeitijd loopt vanaf april tot de vroege zomer. Aan de plant worden veel medicinale eigenschappen toegekend en is ook goed bruikbaar in de keuken voor de liefhebbers!

De plant is een waardplant van de rups van de mooie dagvlinders, het oranjetipje en het klein geaderd witje. Dus niet elk witje dat je ziet vliegen is zo maar een koolwitje!!!

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)