De heide staat weer prachtig in de bloei en met een licht briesje kunnen we ook genieten van de typische heerlijke geur van de bloeiende heide. Een wandeling door de heide bij zonsopgang- of ondergang maakt het plaatje compleet! Stel niet uit en ga eens genieten van dit prachtig en gratis aanbod van “onze natuur”. Ik krijg wel eens de vraag of heide oorspronkelijk wel een plant van hier is? Die vraag ga ik dan maar eens en voor altijd ophelderen zonder al te ingewikkeld in de wetenschappelijke literatuur te duiken. Vooraf enkele algemene weetjes over heide in de lage landen en in het bijzonder in België. Bij ons komen vijf soorten heide voor in de natuur. Daarvan is de Struikhei (1) de meest voorkomende en vormt de ons zo bezongen “Purperen heide”. Het is de soort die het best gedijt op droge zandgronden en het meest voorkomt. De Rode dopheide (2) is een zeldzame soort die ook voorkomt op droge zandgronden en zich de laatste jaren wel stilaan aan het verspreiden is. De Gewone dopheide (3) is dan weer een vrij algemeen voorkomende soort op meer vochtige veenachtige gronden. In overgangsstroken van droge zandgronden naar vochtige plaatsen komen Struikheide en Gewone dopheide gemengd voor. En dan hebben we de prachtige, subtiele Lavendelhei (4) die zeer zeldzaam is en vooral te vinden is op vochtige plaatsen met laag- en hoogveen. Als laatste soort is er nog de Kraaihei (5) die in Vlaanderen nauwelijks of niet meer voorkomt en in Wallonië zeer zeldzaam is.
In de Vallei van de Ziepbeek, in onze achtertuin, komen de eerste vier soorten nog voor en dat is zeer uitzonderlijk te noemen!
Een ander belangrijk weetje is het gegeven dat heide alleen kan gedijen op plaatsen met veel licht en zon! Bij overvloedige schaduwplaatsen zal heide onherroepelijk wegkwijnen en uiteindelijk verdwijnen.
Volgende week gaan we in op de vraag of de heide nu in onze regio thuis hoort!