Oogstbrigade op pad in Lanaken

In de herfst hangen struiken en bomen weer vol met vruchten. Dat is een drukke tijd voor het oogstteam van het maatwerkbedrijf De Winning vzw. De ploeg is dan bijna dagelijks in de weer met het verzamelen van zaden van onze autochtone bomen en struiken.

Deze streekeigen soorten hebben zich eeuwenlang aangepast aan onze lokale omstandigheden en zijn bijgevolg perfect afgestemd op hun omgeving. Bovendien hebben onze wilde bijen, vlinders en andere insecten zich op hun beurt afgestemd op de groei- en bloeicyclus van deze autochtone bomen en struiken.

Je zou denken dat al ons groen uit dergelijke planten bestaat, maar door onderzoek weten we dat maar 5% ervan nog echt autochtoon is. Dat komt door de import van goedkoper plantmateriaal uit andere delen van Europa. Om planten van hier alle kansen te geven, werd het kwaliteitslabel ‘Plant van Hier’ in het leven geroepen.

Gewapend met ladders, emmers, netten, jute zakken en een weegschaal trekken de plukkers eropuit. Met respect voor de natuur en oog voor de genetische diversiteit oogsten ze dan manueel duizenden kilo’s zaad, dat naderhand wordt opgekweekt door gespecialiseerde kwekers.

Het team verzamelt momenteel de eikels van de wintereiken bijeen op de Langenberg te Rekem. Op deze heuvel in de Ziepbeekvallei komen nog heel wat oude hakhoutstoven voor. 

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)