Ook zoveel (Vlaamse) gaaien gezien?

We zien momenteel veel gaaien in onze tuin. Ook komen ze in losse groepjes voorbij vliegen. Zo hadden we gisteren op onze telpost in de Mechelse heide 34 voorbijtrekkende gaaien. Momenteel is er dus een invasie van gaaien. Waarschijnlijk is er een voedseltekort in de landen van oorsprong. Waar dit dan precies is, is moeilijk te zeggen.

Gaaien verzamelen in het najaar (september – oktober) massaal eikels. De eikels worden één voor één in de krop verzameld. Met enkele eikels in de krop en één in de snavel vliegt hij naar zijn territorium om ze in de grond te verstoppen als wintervoorraad. Een gaai stopt elke herfst ongeveer 5000 eikels weg in de aarde. Wat later niet wordt teruggevonden, groeit soms uit tot een nieuwe eik. De gaai is dan ook één van de beste bosbouw.

Vroeger had men het niet over de gaai maar over de Vlaamse gaai. Een zoektocht naar de oorsprong van het Vlaamse karakter van de gaai leverde twee verklaringen op. Gaaien kunnen in sommige jaren ons land met tienduizenden overspoelen. Van waar al die vogels plots komen, is niet altijd duidelijk. Het ‘Vlaamse’ van de gaai zou zijn oorsprong hebben gevonden in Nederland omdat onze noorderburen dachten dat al die invasiegaaien uit Vlaanderen afkomstig waren. Een tweede verklaring voor de oude soortnaam is dat de gaai wordt gekenmerkt door een fraai verenkleed dat deed denken aan de kledij van de gegoede burgerij uit het rijke Vlaanderen.

Meer info over onze telling kan je vinden op https://www.trektellen.nl/count/view/69/20211002

Ook is het fenomeen van trektellen gisteren op het vrt-nieuws geweest. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/02/trekvogels/

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)