Beginnen we maar eens met de Grote bonte specht!
In België kennen we 6 soorten spechten maar ze zijn natuurlijk niet allemaal even talrijk aanwezig. Ik noem ze even in een willekeurige volgorde; Zwarte specht ( grootste Europese specht), Groene Specht, Grote bonte specht, Middelste bonte specht, Kleine bonte specht en de Draaihals. Deze laatste alleen als doortrekker in na- en voorjaar. De Zwarte en de Groene specht zijn vrij algemeen en daar wil ik het later wel nog over hebben. Om te beginnen ga ik maar eens starten met de drie op elkaar lijkende spechten die in onze bosbiotopen voorkomen. Voor dit artikel start ik met de meest voorkomende en misschien wel de gemakkelijkste om te herkennen in beeld en geluid; de Grote bonte specht. In onderstaande mooie tekeningen kun je alvast je geheugen- en inprentingsvermogen testen!
Foto’s kunnen details van determinatiekenmerken vaak nog eens extra laten zien. Daarom nam ik nog wat foto’s vanuit de keuken met mijn GSM door de telelens van een mannetje Grote bonte specht die kwam smullen van pindakaas ( 22/1/2023). Als je die foto’s goed bekijkt dan zie je, afhankelijk van de houding, dat bepaalde kenmerken iets veranderen van vorm, zoals in dit geval de 2 witte halsvlekken! Let ook op de rode kopvlek en de ros-roze vlek boven de snavel en keel bij de mannetjes.
De grote bonte specht (Dendrocopos major) is een vogel uit de familie van de spechten (Picidae). Het is een talrijke en wijdverbreide standvogel in een groot deel van het Palearctisch gebied. Hier broedt hij in bossen en allerlei cultuurlandschappen. De grote bonte specht zoekt zijn voedsel in vrijwel alle vegetatielagen en hij is een veelzijdige opportunist, waardoor het hoofdvoedsel per leefgebied sterk kan variëren in de winter vooral met plantaardig voedsel, zoals zaden van naaldbomen. Hij schrikt er niet van terug om in het broedseizoen ook nesten van zangvogels te prederen als het voedselaanbod daartoe noopt. Hij bezoekt regelmatig onze tuinen en in de winter is hij een welgekomen gast op voedseltafels.
Spechtensmidse, wat mag dat zijn?
In de winter kun je wel eens een hoopje bewerkte dennenappels onder een boom aantreffen. Dat is meestal het werk van de Grote bonte specht. Hij plukt ergens een dennenappel en vliegt ermee naar zijn vaste smidse. Het is een boom met een nis waarin hij de dennenappel klemt en met zijn sterke snavel de eiwitrijke dennenzaden er uit haalt. Eenmaal leeg wordt die onder de boom gegooid.