Twitcher voor een weekend!

Dag 1 Zaterdag 28 oktober – Van Oostende naar het zwin en terug.

Afgelopen weekend ben ik naar de kust geweest om zoveel mogelijk speciale vogels te spotten! Zaterdagochtend vroeg uit de veren. Op programma staat trektellen in Raversijde bij Oostende. Veel beweging was er niet. Toch enkel Jan-van-genten in alle leeftijdsklassen en een juveniele drieteenmeeuw die dartelend, heel anders dan de andere meeuwen, over de golven heen vliegt.

Op naar de Spuikommen zoeken naar de gemelde kuifaalscholver. Het regent ondertussen goed maar de kuifaalscholver laat zich niet zien. Wel een grote groep dodaarsjes en geoorde futen. Top om die beestjes zo massaal in winterkleed te zien.

Dan maar naar de Aziatische roodborsttapuit. De zon schijnt ondertussen en dit beestje laat zich heel mooi zien. Tussen een peloton fotografen en rasechte twitchers geniet ik van dit mooie vrouwtje.

Aziatische roodborsttapuit

Vervolgens vlug door naar de grauwe fitis, wat een mediageil beest was dat. Hij liet zich op een paar meter zien, even poseren en dan weer terug in de dekking. Tof hoe tam dit beestje was en straf dat in de haven die enkele struikjes zo populair zijn.

Weer verder naar de Fonteintjes op de grens met Blankenberge. Het bladkoninkje is hier gemeld. Ik krijg hem niet te zien maar stoot in de duinen wel een velduil op. Toch een schitterend beest! Zeker als hij zich even omdraait en je in met beide ogen aanstaart!

Afsluiten doen we deze eerste dag in het Zwin. Ik kijk vanop de dijk over de slikken en schorren. Massaal veel brandganzen en ander moois laten zich door mij bewonderen!

Brandganzen

Wulpen zijn voor mij even aan het laten zien wie de baas is. Luid hun eigen naam roepend gaan ze een duet aan. De scholekster lijkt wel scheidsrechter van dienst.

Plots vliegen alle vogels op, zelfs de meeuwen worden uit hun meditatie gehaald. Een jagende juveniele bruine kiekendief haalt alle vogels even uit hun rust.

Een graspieper komt me gezelschap houden.

Na een stevige wandeling kom ik bij nog een grotere plas, gelegen tussen de duinen en het zwin. De zilverplevieren, rosse grutto’s en ander veel moois zijn hier aan het kijken wie het diepste geraakt met hun snavel. Toch schitterend hoe iedere vogel zijn eigen niche bezet.

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)