Uw gazon omgewoeld door vogels? Meevaller of tegenvaller?

Tot je ergernis zie je bruine plekken in je gazon komen en of dit nog niet genoeg was loop je het risico dat je gazon nog eens omgewoeld wordt door de vogels. Wat is er toch aan de hand? Hoe kan ik het oplossen?

Als je bruine , dode plaatsen krijgt in je gazon, dan heb je waarschijnlijk te maken met engerlingen of emelten. Engerlingen zijn de larven van kevers zoals de meikever, junikever, rozenkever of de sallandkever. Deze kevers leggen eitjes in uw gazon, ontwikkelen zich tot larven en die voeden zich met de graswortels met alle gevolgen van dien! Hoe herken je engerlingen? Engerlingen zijn dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze zijn geelwit van kleur en hebben een lichaam in de vorm van een C. Hun kop heeft een bruinoranje kleur en hun huidstructuur lijkt op die van een rups en kunnen 4 tot 5 cm groot worden.

Wil je hierover meer weten, ga dan een kijkje nemen op https://www.moowy.be/pages/engerlingen

Maar engerlingen zijn zeker niet altijd de schuldigen. Er zijn ook nog de emelten, de larven van de langpootmuggen zoals de koollangpootmug en de moeraslangpootmug. De schade aan het gazon is min of meer hetzelfde. Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.

Wil je hierover meer weten, ga dan een kijkje nemen op https://www.moowy.be/pages/emelten

Voorkomen is beter dan genezen maar het geeft je nooit een garantie dat je er niet mee te maken krijgt. Zorg voor een goed onderhouden en gevoed gazon dat je zeker in de periode augustus tot half september kort maait. Krijg je er toch mee te maken dan is acceptatie en geduld nog de beste oplossing want echt effectief bestrijden is in de praktijk niet evident. Chemische bestrijding is in deze tijd eigenlijk niet meer aan de orde omdat de neveneffecten zo schadelijk zijn voor andere levende organismen tot de vogels toe, dat we dit niet meer op ons geweten willen hebben. Natuurlijke bestrijding met aaltjes kan wel in die gevallen wanneer het om beperkte schade of kleinere gazons gaat. Je beschadigde gazon herstellen moet toch gebeuren en daarom kan je het ook zien als een welgekomen hulp als de vogels de engerlingen en emelten uit je gazon verwijderen vooraleer je  het opnieuw egaliseert en inzaait! Al bij al toch een beetje een meevaller!

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)