Vogelspotters uit het verre Taxandria op bezoek!

Topvogelaars, dat zijn ze daar in de Kempen! Voor degene die niet weten waarover we het hebben,  Taxandria is een Romeinse benaming voor een gebied, dat grotendeels overeenkomt met de huidige Kempen.

We hebben deze groep van 12 vogelliefhebbers op sleeptouw genomen langs het Zuidelijke gedeelte van de Maas.

Na een korte introductie over het mooie gebied Bosscherveld begonnen we eraan! We trotseerden de barre winterkou! Het was maar liefst – 11 °C bij vertrek. Dit deerde ons gelukkig niet want het zonnetje was van de partij. En vooral de warmte van deze aangename groep liefhebbers maakte van deze daguitstap een ware beleving.

Door de vrieskou waren de plasjes allemaal dichtgevroren. Het weinige open water lokte dan ook de weinige vogels die niet verder door waren getrokken.

Zo hadden we vele watersnippen die opvlogen, een waterral die zich even kwam laten zien, twee ooievaars die in de kou zaten te verkleumen, … . Een heel mooi moment was toch wel een vos, een heel mager beestje die duidelijk op jacht was. Hij liep over het ijs, tussen de blauwe reigers en de twee ooievaars op zoek naar wat eten. Kijken naar natuurdocumentaires is leuk maar het live zien is magisch!

De zoektocht naar de kuifaalscholver die hier al een tijdje zit leverde niets op. Misschien brengt het ongeluk als je op voorhand al vertelt wat je mogelijk gaat zien!

Na een korte tussenstop aan de Maas waar we de grote zaagbekken, nee niet enkele van ons maar de wondermooie eenden die ons komen bezoeken in de winter, konden bewonderen trokken we verder op zoek naar de grote groep toendrarietganzen. Hebben we ze gezien? Neen, weer heb ik me laten vangen door op voorhand voorspellingen te maken.

Dan maar even opwarmen in Stokkem bij een lekker tas warme soep. Gezellig was het daar! De leuke verhalen van Laurent deden het toch weer.

In de namiddag maken we nog een mooie wandeling door het wondermooie Negenoord-Kerkeweerd. Ik waag me toch nog eens aan een voorspelling. We gaan het nonnetje zien. En ja hoor, deze keer hebben we wel prijs! Dus een voorspelling maken is toch nog niet zo slecht! Eerst zien we het wondermooie mannetje, vervolgens mogen we nog genieten van enkele mannetjes en vrouwtjes op de Maas.

Dit was een geslaagde wandeling met veel mooie waarnemingen, met bekende en minder bekende vogelaars maar allemaal met een passie voor natuur! Hopelijk kruisen onze wegen elkaar nog eens!!

En daarna naar het WK kijken! Of hebben we juist het WK vogelkijken achter de rug …

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)