Waar of niet waar? Deze week verkleur ik van bruin naar schitterend blauw om te paren?

Na de laatste koude periode en de huidige stijgende temperaturen trekken de amfibieën naar het water om zich voort te planten. Padden, bruine kikkers en de zeldzame heikikker zijn in actie geschoten. En ja hoor, het is weer de wonderlijke natuur die ons verrast met een natuurfantasietje! De mannetjes van de heikikker verkleuren voor een weekje in het jaar van bruin naar prachtig blauw om vrouwtjes voor zich te winnen en te paren.
De heikikker trekt al vroeg naar zijn voortplantingswateren, meestal in maart. Met het huidige mooie weer kun je nu een goede kans maken om de heikikker te spotten aan de vennetjes in het Nationaal Park Hoge Kempen. De roepende mannetjes lokken met hun typische “blub, blup…..” roep de vrouwtjes. Na de paring en ei-afzet trekken de kikkers weer naar hun zomerverblijf. In de zomer is de heikikker meer op het land te vinden, als het te warm is wordt de waterkant opgezocht. Ze kunnen tot ongeveer een kilometer van het water worden aangetroffen. In de zomer zijn de kikkers ‘s nachts actief, tijdens de paartijd zijn ze ook overdag actief. De larven en juveniele kikkertjes zijn dagactief. De heikikker houdt een winterslaap op het land, al is er nog discussie of de winterslaap soms in het water wordt gehouden.

De heikikker is vrij zeldzaam en kreeg het de laatste droge zomers vanaf 2018 nog eens extra hard te verduren. Bij de laatste tellingen van de ei-afzet leek hij bijna verdwenen op de meeste bekende territoria. Met de afgelopen natte zomer en winter wordt er gehoopt op herstel van bekende populaties. Dat zal moeten blijken uit de tellingen in de komende weken!

Oultine1

Steunen via een vrije gift?

Rekeningnummer BE69 7805 9275 4178
  (Natuurpunt Zutendaal)