En wat gezegd van de Wespendieven in Zutendaal!
Er zijn vele soorten wespen maar ik wil het vandaag hebben over de wesp die ons deze zomer weer bezighield namelijk de “Gewone wesp”. De Gewone wesp is in onze contreien de meest voorkomende wespensoort. De afgelopen extreem warme en droge zomer waren ze weer met miljoenen. Buiten gezellig eten zonder plagende wespen was niet altijd evident, temeer dat mensen een wesp nooit vertrouwen omwille van een eventuele steek. Wespen komen niet op mensen af maar wel op zoetigheden op tafel. Parfums (vooral zoete) zijn te vermijden. Wespennesten in onze onmiddellijke leefomgeving kun je het best laten verdelgen indien ze te opdringerig zijn. Gelet op de zeer grote aantallen mag toch gesteld worden dat er weinig agressie van uit ging, al bij al viel het uiteindelijk nog wel mee. Wespen kunnen dan wel eens de plagertjes van de mens zijn, ze zijn tegelijkertijd ook onze bondgenoten in de strijd tegen andere insecten die ons kunnen belagen. Zeker, wespen kunnen behoorlijke lastposten zijn, maar we mogen niet vergeten dat ze een belangrijke rol in de natuur vervullen, en dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Om de larven in het nest te voeden, vangen de werksters vliegen en muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Zo zie je maar, wespen kunnen ook je tuin ontdoen van vele duizenden andere plagertjes!
Als jij niet houdt van wespen dan is er een dief die met plezier de nesten van de Wesp rooft, namelijk de Wespendief!
Hij is zo groot als een buizerd en heeft een spanwijdte van 110 tot 135 cm! Het is een imposante roofvogel die zich zoveel als mogelijk voedt met vooral wespen en ook bijen en hommels. Het liefst van al rooft hij de voedzame larven van deze insecten. Wanneer hij een nest van deze insecten uitgraaft dan wordt hij natuurlijk ook aangevallen, maar dat deert hem niet. Hij is er speciaal voor geschapen. De wespendief heeft spleetvormige neusgaten, wimperharen, een erg dik verenkleed en een dikke huidlaag op zijn poten, dit om zich te beschermen tegen zijn steekgrage prooi. Vooral de larven van wespen en bijen zijn bijzonder in trek. Om die prooi te bemachtigen doet de wespendief veel moeite. Wespen- of bijen- hommelnesten traceren doen ze door actief op zoek te gaan vanaf een uitkijkpost, meestal in het bos, of ze volgen insecten over grote afstanden tot aan het nest. Hij heeft een bijzonder goed oog en kan wel 2 km ver zien! Hierna graaft hij met zijn bepluimde poten de ondergrondse wespen- of hommelnesten open. Hoewel hij bijna volledig afhankelijk is van wespen, bijen en hommels, eet hij ook soms andere insecten, of zelfs kleine zoogdieren, vogels, reptielen of amfibieën. In de winter is hun hoofdvoedsel hier onmogelijk te vinden, dus trekken ze eind augustus of begin september naar Afrika, Nigeria in West Afrika is een favoriete plaats, om de winter door te komen. Pas begin mei, als de wespen actief worden, komt hij weer naar zijn broedgebied. Ze broeden vooral voor in bosrijke gebieden. In oude gemengde bossen komen namelijk veel veldwespen en wilde bijenzwermen voor. De wespendief maakt meestal een eigen nest, bekleed met groene takjes, maar gebruikt ook wel oude kraaien- of buizerdnesten. De nesten bevinden zich meestal op een hoogte van 15 tot 20 meter en liggen vaak bij een waterkant of aan de rand van het bos. In mei en juni worden de eieren uitgebroed. Dit duurt ongeveer 33 dagen, voornamelijk het vrouwtje neemt deze taak op zich. De jongen blijven nog zo’n 40 tot 46 dagen in het nest. Na het uitvliegen blijven ze nog 14 dagen bij de ouders en kort daarna weer een tocht naar Afrika, wonderlijk! Tijdens wandelingen in Zutendaal-Gebroek werden op meerdere plaatsen uitgegraven wespennesten gevonden. Duidelijk het werk van de Wespendief! Zie foto’s!
De van hout gemaakte raten lagen verspreid voor het uitgegraven wespennest in Gebroek! Ook hebben we er gevonden op ander locaties in ons mooie Limburg.
Onze Natuur, wonderlijke wereld toch!